Articles And Interviews

Category: Press

Stimmagasinet - Samarbete med jazzlegenden Cobham

Karin Åberg har nyligen släppt debutalbumet Winterchild, en EP med fem låtar. Senare i höst kommer även en singel som är resultatet av ett samarbete med trummisen och jazzfusionlegenden Bill Cobham.
– Bill spelar trummor på min kommande singel Falling For You, som är en lugnare jazz/poplåt. Han är en gammal vän till familjen och jag frågade om han ville spela på en av mina låtar. Jag mejlade ljudfilerna och han spelade in trummorna i sin studio i Bern i Schweiz. Sedan har allt mixats i Sverige, säger Karin Åberg.

Under 2012 turnerade Karin Åberg i Tyskland tillsammans med artisten Tommy Finke, en turné som finansierades genom crowdfunding. Karin har bland annat studerat komposition vid Institutet för musik och medier i Piteå samt musikproduktion och surroundljud vid Växjö universitet.

Capishe - Intervju med Karin Åberg

Category: Press

"Drömmen är ju att det slår internationellt. Jag skulle vilja resa mycket och turnera, träffa folk och spela med olika människor." Den 25 september släpptes hennes debutalbum. Karin Åberg är en musikalisk talang som lever ett kreativt liv med musiken som främsta fokus. Vi har pratat med henne om drömmar, framtidsutsikter och det som lett henne fram till det liv hon lever idag.

“Hur skulle du beskriva dig själv som person?”
“Jag är ganska utåtriktad, glad, nyfiken och uppfinningsrik. Sedan jag var liten så har jag alltid kommit på nya idéer och varit väldigt påhittig.”
“Hur kom musiken in i ditt liv?”
“Mamma och pappa har alltid lyssnat på musik, kanske inte mer än andra. Men vi hade en LP-spelare och sådär.” Karin rabblar upp namn som Bob Dylan, Aritha Franklin och Nationalteatern bland annat. Musik som hon vuxit upp med.
“Sen har vi ju haft ett piano hemma som jag började klinka på.” Karin berättar att hon snabbt började prata, och även sjunga mycket snart där efter.

”Kan du berätta om lite olika sammanhang där vi har kunnat höra din musik?”
“Jag skriver ju inte bara den musiken jag släpper, utan jag har ju skrivit reklamvinjetter, reklamfilmer och för musikal.”
"Du har ju ett eget bolag, var det en självklarhet från första början att det skulle bli så?”
“Nej. Fast man har haft det i bakhuvudet hela tiden. Jag gick musikhögskolan och om man ska arbeta med musik bör man ha ett företag då du sällan blir anställd.” I början så tänkte hon att det kanske kunde komma lite senare. Sen flyttade hon till Växjö och halkade in i ett klimat som gynnade företagande. Karin hittade rätt kontakter och plötsligt kändes det inte som en så stor grej. Hon fick hjälp och stöd vilket gjorde att det hela kom igång tidigare.

“Hur ser ditt liv ut just nu?”
“Jag undervisar delvis som sångpedagog på Studiefrämjandet.” Hon har dessutom en del undervisning i musik på Universitetet i Växjö.
“Jag gör lite illustrationer också och har gjort lite layouter för hemsidor. Både illustrationer i akvarell men även broschyrer som jag jobbat med i photoshop och indesign. Det är något som jag skulle vilja göra mera. Men sen har jag också barnboksgrejer på gång också. Så det mesta är kreativt, jag har så väldigt många intressen.” Karin skrattar lite, och berättar sedan om ytterligare ett intresse – nämligen bakning. Hon har funderat på att ge ut en egen bakbok också.

”Hur kommer det sig att det blev musiken i första hand?”
“Det var nog pappa som påverkade faktiskt. När jag var liten så ritade jag mer än jag höll på med musik. När jag var sju började jag ta lite pianolektioner, men det var att rita och måla som jag höll på med mest.” Hon berättar att det första gymnasievalet var “Bild och form”, men att hon sedan ändrade sig, och då blev det musik.
“Det var lite pappa som sa ”skulle det inte vara kul Karin om du kunde spela med andra?”. Jag hade bara spelat piano i lilla Älvsbyn, där jag växte upp.” Hon förklarar att det helt enkelt inte riktigt fanns så många att spela ihop med där. Först blev hon lite arg över att han la sig i hennes beslut, men sedan började hon fundera. Och tankefröet slog rot.

“Varifrån hämtar du inspiration när det kommer till musiken?” “Det är lite olika. Mycket filmer. Och vissa tongångar och harmonier från när jag var liten. En favorit är musiken från filmen ”Never Ending Story”. ” Hon berättar att en stor favorit inom musikbranschen är Michael Jackson. Även han är en inspirationskälla. Hon rabblar också upp namn som Joni Mitchell och Nick Drake.

”Hur skulle du själv kategorisera din egen musik, rent genremässigt?”
“Jag brukar säga alternativ pianopop på engelska. Det är ju inte riktigt singer songwriter. Lite blandat med jazzinfluenser också. Men det är lite olika på låtarna också.” Vi börjar prata om genrer och om att kategorisera musik, något vi båda är överens om inte alltid är så lätt. Karin skriver både musik och text själv, och just skrivandet är ett spår som hon gärna hade utforskat mera. Även till andra artister. Hon förklarar att det i och med företaget har blivit lite väl mycket administrativa saker att sköta. Men visst vore det roligt att skriva till andra också. “Jag skulle ju vilja ha ett stort bolag som sköter allt det administrativa. Men idag så måste du nästan ha något att visa upp, något som du redan har släppt.”

“Vad har du för drömmar inom musiken?”
“Det allra viktigaste är att få musiken att spridas.” På vilket sätt musiken sprids, det är mindre viktigt menar Karin. “Drömmen är ju att det slår internationellt. Jag skulle vilja resa mycket och turnera, träffa folk och spela med olika människor.”
”Ditt debutalbum släpptes ju nyligen, vad händer nu framöver?”
“Nu ligger fokus på att distribuera plattan.” Utöver detta berättar Karin att en singel är på gång, en turné med en etablerad stråkkvartett från Göteborg och nytt material.


Maja Lind

 

Piteåtidningen - Stjärngäst på Karins singel

Category: Press

Foto: Claes Vennersten

Karin Åberg debuterar nästa vecka med skivan "Winterchild", vars titelspår är en slags hyllning till uppväxten i Älvsbyn. Hon drömmer om filmmusikprojekt, siktar på ännu en turnésväng i Tyskland och i november ger mångsysslaren ut en singel där världsstjärnan Billy Cobham gästspelar. Efter musikstudier i Piteå flyttade Karin Åberg till sambon i Växjö 2007, där de har blivit kvar. Hon driver egna företaget Karin Åberg Music som jobbar med låtskrivande, arrangering och viss utbildning. Hon skriver bland annat reklammusik och gör musik till novellfilmer.

– Jag gjorde en vinjett för Växjövänstern inför senaste valet. De skulle ha reggae. Jag höll på att skratta ihjäl mig. Inne på Ica hörde jag hur de spelade den och jag tänkte ”åh nej”, men det var jätteroligt. Firar far Hon har samlat på sig musik under många år, men aldrig gett ut någonting förrän nu.
– Det känns jätteskönt att få ut låtar som har varit med så länge. Nu kan man bygga vidare. Den 25 september släpps skivan (digtalt via Itunes, Spotify och Amazon). Datumet är valt med viss omsorg.
– Det är min pappas födelsedag. Farsan alltså, han är mitt största fan. ”Karin, du ska hålla på med musik” brukade han säga. Båda mina föräldrar har peppat mig att göra det här.

När hon växte upp i Älvsbyn var det med Carola, Whitney Houston och, framför allt, Michael Jackson i stereon. Senare kom artister som Tori Amos, Jeff Buckley, Nick Drake och Joni Mitchell in i bilden. Hon nämner även filmmusiken till ”The Neverending Story” som en tydlig inspirationskälla. Att tonsätta berättelser lockar.
– Jag har kollat in en skola i Los Angeles, en ettårig utbildning mot filmmusik. De jobbar visst direkt med exempelvis Warner Bros. Jag skulle jättegärna vilja åka dit. Eftersom jag är så frusen vore det perfekt med LA (skratt).

Det egna artisteriet har också sina vägar. Alternativ pop eller pianopop på engelska är formuleringar hon smakar på för att beskriva musiken innan hon nöjer sig med att ”Vissa låtar är mer jazziga, andra är mer poppiga”. Turnéer i Tyskland Hon säger flera gånger att internet är fantastiskt. Via sin Myspace-sida fick hon kontakt med tyske artisten Tommy Finke och förra året gjorde de två turnésvängar i Tyskland finansierade via förskottsbetalning från publiken, så kallad crowdfunding.
– Folk är så öppna för ny musik där. Jag är ju inte känd för fem öre, men folk kom och lyssnade. Jag fick sälja skivor och skriva autografer 69-årige trumlegendaren Billy Cobham gästar Karin Åbergs kommande singel.

Det var också över internet hon fick ny kontakt med Billy Cobham. Den internationellt välrenommerade trummisen, (känd från bland annat Mahavishnu Orchestra och Miles Davis) spelar på låten ”Falling for you” som släpps i november.

– Jag träffade honom på Montreuxfestivalen redan när jag var åtta år. Han har varit gift med min moster. Hans dotter och jag delade rum, men jag kommer mest ihåg att glassarna var goda. Vi såg Yellowjackets som hade Sting som gästartist. Karin Åberg träffade Cobham på nytt när han spelade på Fasching för några år sedan.

–  Jag mejlade och frågade om han hade lust att lägga trummor på någon av mina låtar. Det är en galen idé. Han är ju så enormt stor. Han gillade den här låten. Jag har skickat ljudfiler till honom och han har spelat in i sin studio.
Är du nöjd?
– Det är ju skithäftigt. Det blir lite annorlunda än grundkompet. Jag är nöjd, absolut. Han har gjort olika versioner och jag har fått välja. Trumgud eller inte.
Med glimten i ögat nämner hon den digitala studioteknikens möjligheter.
– Om han spelar otajt kan jag ”tajta till” honom (skratt).


Fakta Karin Åberg

Från: Älvsbyn

Bor: I Växjö

Gör: Är entreprenör, kompositör och artist.

Aktuell: Med femspårs-ep:n ”Winterchild”,
hennes första riktiga skiva, som släpps
digitalt till veckan. Videon till titelspåret
finns redan på Youtube.

Anders Sandlund

Click here to view article source

Foto: Laurent Gillieron

 

    1   2   3   4   NEXT »