Articles And Interviews

Nöjesnytt - Karin Åberg släpper debut

Category: Press

 

Karin Åberg från Växjö gjorde den 25 september skivdebut i form av en EP med fem låtar. Titelspåret Winterchild är en hyllning till Karins minne av sin barndom. Med sin avskalade, genuina pianopop har hon trollbundit såväl publik som radiolyssnare. Texterna är intima med en beskrivande och poetisk rytm. Efter förra årets lyckade turnéer i Tyskland tillsammans med den tyska artisten Tommy Finke har nu Karin sammanställt material som tar oss med på en resa med målet att beröra. På EP:n finns bland annat låten "I Need My Friends" som ledde till både allsång och tårar under Tysklandturnén. Det är nerv, det är ärligt, där lyrik och musik flätas samman.

Karin kommenterar själv plattan såhär: -Winterchild är en samling låtar där de älsta har tio år på nacken. Låtarna är producerade vid olika tillfällen med olika musiker. Jag har aldrig tidigare släppt låtarna, även fast produktionerna i stort sett varit klara och legat ute på min hemsida. Nu ser jag fram emot att skriva nytt så det känns skönt att äntligen få ett fint avslut. Något som ligger mig varmt om hjärtat är stråkarrangemangen som jag skrivit till låtarna. Att skriva för stråkkvartett är något av det bästa jag ve, det låter helt fantastiskt och man kan variera i det oändliga.

 

 

Kulturplan Kronoberg - Årets kulturutmärkelser utdelade

Category: Press

Den 14 december hyllade Regionförbundet södra Småland framstående kulturarbetare från Kronoberg län på regionfullmäktige. En kulturpristagare och en bubblare utsågs och fyra kulturarbetare fick kulturstipendier.

-Vi vill med Regionförbundet södra Smålands kulturpris uppmärksamma och hedra personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län, säger Roland Gustbée, regionstyrelsens ordförande.

Kulturstipendiater
Karin Åberg, Växjö – Musik

Motivering
"Med hög grad av professionalitet och imponerande bredd rör sig Karin Åberg mellan flera roller i musiklivet- som kompositör, låtskrivare, pedagog, producent, pianist och sångerska. Hon utmärker som en möjliggörare med stor känsla för nerv och anslag i föreningen mellan text och musik i ett vackert och poetiskt uttryck".

Click here to view article source

Smålandsposten - Crowdfunding blev starten på Tysklandsturné

Category: Press

 

Avskalad genuin pianopop. Så beskriver Karin Åberg sin musik. Tidigare i vår turnerade hon i Tyskland med artisten Tommy Finke. Hela projektet finansierades av crowdfunding. Snart bär det av igen. – Den 20 juni åker jag till Tyskland, säger hon.

Karin är uppväxt i Älvsbyn i Norrbotten, men flyttade till Växjö för fem år sedan. Anledningen till att hon bytte ut de norrländska fjällen mot de småländska skogarna var kärleken. Karins nuvarande sambo studerade vid Linnéuniversitetet och hon kände att hon ville bege sig söderut. – Och sedan har vi blivit kvar, skrattar hon. Karin berättar att hon helst skriver alla texter själv och komponerar sin egen musik. Vid pianot vill hon främst förmedla känslor.

– Det är väldigt personliga texter. Jag tycker om poetiska rader och vill ge en upplevelse. Jag vill brodera språket och blanda det med känslor och med musiken. Det kan vara glädje, sorg eller lycka, berättar hon. 2006 kom Karin i kontakt med den tyska artisten Tommy Finke via musiknätverket Myspace. I höstas började de prata om att turnera ihop.

– Det var han som kom på idén om att sätta upp en crowdfunding-sida, säger hon. Crowdfunding går ut på att människor kan donera pengar till ett projekt genom att skänka pengar via en hemsida. Det kan handla om allt från välgörenhet, finansiering av en bok eller en film till att starta företag. Det finns flera olika svenska crowdfundings-sajter, Karin och Tommy använde sig av en tysk.

– Vi blev det mest lyckade projektet procentuellt sett på den sidan, berättar hon. De lockade med olika så kallade gifts, för att få fler att donera pengar.
– Utan att jag visste det så la Tommy ut att man kunde köpa en handskriven låttext av mig som var inramad för 40 euro. Och jag tänkte, vem sjutton köper det? Men vi sålde den. Vi hade även en personlig videohälsning och en privat spelning, berättar hon.

Pengarna som de samlade in räckte till att turnera för. På midsommarafton är den första spelningen inbokad på den kommande Tysklandsturnén, men den här gången har de inte samlat ihop pengar via crowdfunding.

– Vi gick plus från förra, säger hon. Karin ser fram att bege sig ut på vägarna igen. Den förra turnén gick över förväntan. Hon minns särskilt en spelning då även en cellist medverkade.
– Folk stod packade som sillar och satt nästan i knäet på varandra. Vi avslutade med en av mina låtar I need my friends där alla tre sjöng stämmor. Tommy hade bett publiken att sätta sig ner och det gjorde den. Efteråt var det en tjej som kom fram och berättade att hon hade blivit så berörd av låten att hon hade börjat gråta. På söndag uppträder Karin på Café Fontaine i Växjö.

– Då blir det väldigt avskalat. Det blir jag och ett piano. Det blir stämningsfull musik med mina låtar och jag ska berätta om Tysklandsresan. Café Fontaine, Växjö, söndag 10/6 Sofie Petersson

Click here to view article source

 

 

 

  « PREVIOUS   1   2   3   4   NEXT »