Articles And Interviews

Der Westen, HALDERN POP - Cellon betonade med mjuka toner tillsammans med kristallklara sång

Category: Press

Haldern. Smakfullt och varierat set av gitarr, trummor, piano och cello, visade på mångsidighet och kvalitet genom hela konserten. Med stor musikalisk kontrast uppträdde Tommy Finke och den svenska artisten Karin Åberg på lördagen i den välfyllda baren Haldern Pop. Även fast det var bra uppslutning, skulle en hel del fler ha kunnat få plats i den stora, varma, röda och upplysta lokalen. Ett smakfullt och varierat set av gitarr, trummor, piano och cello, visade på mångsidighet kvalitet genom hela konserten. Tillsammans var det underbart Cellisten visade prov på sin färdighet då han bar upp Karin Åbergs böljande låtar med utdragna, intensiva och framför allt mjuka melodier.

Tillsammans med Karin Åbergs kristallklara och mycket rörande sång skapade de en nästan högtidlig stämning där cellon betonar den unga nordsvenskas vackra röst. I den tyska sångaren och låtskrivaren Tommy Finkes typiska instrumentala stycken figurerade cellon mer som bas än ett typiskt ståkinstrument, med mer plock och lekfullt snabba melodier mot gitarren. Men inte bara cellon visade på sitt mångfaldiga spelsätt, utan även de övriga musikerna presen- terade sin breda potential. Tommy Finke visar på sin sångmässiga skicklighet då han i Karins refränger sjunger i otroligt hög falsett för att sedan i sina låtar växla till en mycket djupare och mer subtil, rökig ton.

Detta förstärks av trummisens varierade spelstil tillsammans med gitrrens tempoväxlingar och breda register. Mellan låtarna skämtade Tommy Finke med bandmedlemmarna och lockade publiken till skratt. Med sitt mycket vänliga och öppna sätt minimerade han avståndet mellan publik och musiker, som resulterade i en nästintill familjär atmosfär.

Alexander Goltz

Click here to view article source

 

 

Nöjesnytt - Karin Åberg till Tyskland tack vare crowdfunding

Category: Press
Karin Åberg Till Tyskland tack vare crowdfunding Som de flesta andra lovande, unga singer / songrwiters kämpar Karin Åberg med att få ut sin musik för att få spelningar på regelbunden basis. Till skillnad från många andra har hon dock tagit tag i det hela, och i mars åker hon på turné i Tyskland, en turné som sponsras – av hennes publik. Senast Karin Åberg figurerade i Nöjesnytt, för cirka ett och ett halvt år sedan, berättade hon entusiastiskt om sitt nya band och det album som börjat ta form, både på papperet och i praktiken. Men som så ofta händer, kom andra saker emellan, och istället för att släppa sitt debutalbum har Karin koncentrerat sig på att utveckla sin musik, bland annat genom att göra gig på egen hand och att spela på julbord (!). ”Man kan få nya influenser i de mest oväntade sammanhang”, som hon uttrycker det. Även om Karins musikaliska situation förändrats en del sedan sist är hon fortfarande samma positiva och levnads-glada Älvsbytös i förskingringen. Och förändringarna har ju dessutom fört något gott med sig. Något riktigt gott, om man ska vara ärlig. Karin berättar:

- 2006 fick jag kontakt med en tysk kille som heter Tommy Finke via MySpace. Vi har lite samma bakgrund och började följa varandra och hålla kontakten. Han är också singer / songwriter och har släppt flera skivor hemma i Tyskland och har en liten fanbase där. Så i september frågade han om jag var sugen på att spela förband till honom. Ja sa ja, naturligtvis, men tänkte egentligen inte så mycket på det. Men så plötsligt frågade han om det skulle fungera i mars och jag blev ganska ställd, jag trodde ju knappast att det verkligen skulle bli av (skratt).
Men det blir det. Den 16 mars flyger Karin ner till Tyskland och där väntar ett antal spelningar under en tiodagarsperiod. Anledningen till att Tommy Finke lyckades ro turnén i hamn är ganska nytt, men alltmer populärt fenomen kallat crowdfunding, där man enkelt uttryckt får publiken, eller fansen, att finansiera kommande projekt. Symfonirockgruppen Marillion gick i bräschen för crowdfunding, redan innan begreppet som sådant var etablerat, och har i över ett deciennium överlevt till största delen tack vare fansens välvilja och generositet. Även om Karin och Tommy inte har den gedigna fanbase ett band som Marillion har gick det förvånansvärt enkelt att få ihop pengarna till turnén berättar Karin.

- Numera finns det ett stort antal sajter som man kan använda sig av om man vill utnyttja möjligheten med crowdfunding. Det är Tommy som skött det administrativa när det gäller den biten och han började med att starta en Facebooksida för turnén och därefter en crowdfundingsida. Det går till så att man lägger upp ett par projekt, det kan vara i princip vad som helst, och specifierar vilken summa man söker, och ett slutdatum. Sedan kan vem som helst gå in och donera enligt olika prisnivåer, allt ifrån 1 euro upp till 100 euro, eller vad man nu väljer. Man kan också välja att ge något extra tillbaka vid vissa prisnivåer, exempelvis signerade skivor, posters, eller vad som passar. Har man fått ihop den begärda summan vid slutdatumet får man behålla pengarna, annars brinner projektet inne och alla pengar går tilbaka. Men om man får ihop mer än vad man begärt får man ändå behålla allting.

Karin och Tommy begärde 540 euro gör sin turné och det fick de ihop relativt snabbt. De fick till och med ihop mer än så, och även om det är Tommys fanbase som i grunden finansierat det hela har det visat sig att Karins medverkan väckt både nyfikenhet och uppskattning.

- Jag fick ett mejl av Tommy där han skrev att han sålt en handskriven, inramad låttext från mig för 40 euro, säger Karin med ett leende. Och jag har inte en av mina texter skrivna för hand, så det är väl bara att sätta sig och fixa det. Att Karin är svensk verkar också ha bidragit till framgången med crownfundingprojektet. - Svenskar, och kanske framför allt svenska musiker, har tydligen ett väldigt gott rykte i Tyskland. På ett ställe där vi ska spela har Tommy försökt få gig massor med gånger, men alltid blivit nekad. Men när de fick höra att det skulle vara en artist Sverige med blev det ja direkt (skratt). Under spelningarna kommer Karin och Tommy att göra varsitt set solo, men också spela på några av varandras låtar, som de skickat fram och tillbaka till varandra via internet. Att nätet är ett ovärderligt verktyg för musik nu för tiden är självklart, men det gör samtidigt att ett sånt här projekt kan kännas lite overkligt, menar Karin.

- Det ska så klart bli skitkul, men visst är det lite nervöst. Tommy och jag har ju aldrig träffats, inte ens pratat på telefon. Men någonstans vet man ju att det kommer att fungera, vi har ju haft några år på oss att lära känna varandra via nätet. Det finns om inte planer, så i alla fall tankar på att spela in och filma konserterna under Tysklandsturnén, något som skulle sitta bra i Karins CV, menar hon. För det är när hon kommer tillbaka som det riktiga arbetet med karriären börjar.

- Jag har en del konserter planerade i sommar och så har jag tänkt färdigställa min skiva. Det blir nog en fyraspårs EP till att börja med. Och så har jag planer på att spela med en stråkkvartett. Jag arrangerar ju mycket och min musik gör sig bra med stråkar, så det vore en liten dröm. Överlag känns det viktigare än någonsin att lägga upp en liten strategi för vad man ska göra, det är nästan omöjligt att komma vidare annars. Tiden går så jälva fort. Förhoppningsvis kommer jag tillbaka från turnén än mer peppad än tidigare, och förhoppningsvis kan Tommy och jag göra om samma sak i framtiden, fast i Sverige. Text: Ola Karlsson Foto: Claes Vennersten

Click here to view article source

 

 

WA.DE- Singer/Songwriter treten im Malteser-Kulturraum auf

Category: Press

HAMM ▪ Was als „MySpace“-Freundschaft im Internet begonnen hat, führt nun zu einem gemeinsamen Auftritt in Hamm: Zusammen mit dem heimischen Sänger/Singwriter Mario Siegesmund treten Karin Åberg und Tommy Finke am Freitag, 29. Juni, ab 19.30 Uhr im Kulturraum der Malteser, Marker Allee 8. auf.

Begleitet werden sie zudem vom Cellisten Daniel Brandl, der schon für die Band „Klee“ die Saiten zum Schwingen brachte. Siegesmund wird den Abend mit seinen Songs einleiten. Karin Åberg ist im nördlichsten Schweden aufgewachsen, wo eindrucksvolle Waldlandschaften den Menschen eine melancholische Poesie quasi aufzwingen, wenn man sie denn lässt. Dieser Einfluss spiegelt sich in ihrer Musik wider, die laut Siegesmund durch eine besondere Aufrichtigkeit und Nähe das Publikum fesselt und doch eine epische Breite besitzt, die nicht selbstverständlich ist für die meisten SongwriterInnen. Diese Qualitäten schätze man auch im schwedischen Fernsehen, für das sie bereits einige Filmmusiken geschrieben habe. Tommy Finke kommt aus dem Ruhrgebiet. Er hat sich als Singer/Songwriter einen eigenen Stil zwischen Rio Reiser, Tocotronic, Oasis und Bernd Begemann erarbeitet, seine Songs sind moderne Hymnen mit ehrlichen Texten. ▪ WA Eintrittskarten gibt es ausschließlich an der Abendkasse.

Click here to view article source

 

 

WA.DE: Besuchermangel bei Siegesmund und Co.

Category: Press

 

HAMM ▪ Der Hammer Autor und Liedermacher Mario Siegesmund (Zweiter von links) hatte am Freitagabend für die aktuelle Ausgabe seiner Songwood-Konzertreihe in den Malteser-Kulturraum an der Marker Allee geladen.

Stehen für ein herzliches Konzerterlebnis (von links): Tommy Finke, Mario Siegesmund, Daniel Brand und Karin Aberg. Allerdings ist dieser Veranstaltungsraum den Freunden akustischer Musik wohl noch nicht wirklich bekannt, denn trotz kurzer Wartezeit blieb es bei einem runden Dutzend Zuhörer. Nachdenkliches von Siegesmund selbst stimmte die Gäste ein: „War’s besser, als wir jünger waren?“ Das Auf und Ab zwischenmenschlicher Beziehungen schien ihm auf eigentümliche Weise mit Wetterphänomenen verknüpft, wie seine Titel „Trockenzeit“, „Südseite“ oder auch „Winterschlaf“ andeuteten. Als Gäste hatte er die Singer/Songwriter Tommy Finke aus dem Ruhrgebiet und Karin Aberg aus Nordschweden auf die Bühne gebracht, die mit dem Cellisten Daniel Brandl als Trio auftraten. Melancholische wie humorvolle Facetten ihrer persönlichen Erfahrungen in Form klingender Kurzgeschichten verbanden sich mit ihrer Publikumsnähe zu einem herzlichen Konzert-Erlebnis. ▪ lau

Click here to view article source